Kanada lúd - migrációk és információk
A legtöbb észak-amerikainak, ha libára gondol, képeket készít a jól ismert kanadai libákról Branta canadensis. Ezt a vadlúdot ismerőbb és leggyakoribb a városi területeken legismertebb látogatóként tavasszal és ősszel. A kanadai libák elsősorban tavakban, öblökben és folyókban vagy azok közelében találhatók.

A méretek változnak, de a fej és a nyak jelölése miatt a lúd könnyen azonosítható, a kacsákkal ellentétben. Nagyon felismerhető fekete fejükkel és nyakukkal, valamint fehér arcukkal. Ez az egyetlen olyan faj, ahol a férfiak és a nők kinézetében nincs különbség.

A kanadai faj a tópartokon és a part menti mocsarakban, elsősorban Kanadában, és szervezett egységekben vándorolnak, a jól ismert V-formáció felhasználásával, bár néha hosszú madárcsíkon repülnek. A V-alakú képződménynek az ég átlépésekor a téli és a tavaszi, a nyár és az ősz közötti átmenetet szimbolizálja.

A tudósok úgy vélik, hogy ezeknek a madaraknak a V formációban repülése az úgynevezett „kidolgozási hatás” miatt. Alapvetően ez az, hogy megtakarítsák energiájukat. Az elülső rész osztja a légáramot (és ugyanakkor a legtöbb energiát is felhasználta). Amikor gumikba megy, hátul mozog, és a következő lúd veszi át.

A kanadai libáknak nagyon erős a családtagja, hogy életen át párosodnak, és az anyák szüleik után egy évig a szüleiknél maradnak. Még a tél után is visszatérnek szaporítóhelyükre.

A kanadai libafészek általában víz közelében található. A tojásokat csak a nőstények inkubálják, és az átlagos inkubációs idő 25 nap. Miután az iskolás testvérek 24 órán át élnek, már tudják, hogyan kell járni, úszni és etetni. Az élet 6-9 hete között a kislibák tollakká válnak.

A kanadai libák alkalmazkodni tudnak az éghajlat túlnyomó többségéhez, ezért bevezettek Angliában, Új-Zélandon és Európa más részein.

Nappali és éjszakai repüléssel Kanadában állományok indultak el a városi tereken, látszólag téves fénymedencét téveszteni a víz felszínéhez. Ritkán élnek városokban, bár alkalmanként ellátogatnak a városi parkokba.

Az elmúlt években a libák a túlzsúfoltság miatt problémát jelentettek a városi területeken. Kezdeményezés történt az emberek számára a libák etetésének leállítására. Nemcsak túlzsúfoltságot okoz, hanem az a kenyér és keksz is, amelyet az emberek táplálnak, nem nyújt sok táplálkozást. A túlzsúfoltság másik következménye az, hogy könnyebben átvihetik egymással a betegségeket.

Érdeklődjön a gyerekeknél a madarászás iránt. Nézze meg az alábbi linket:

//www.kidzone.ws/animals/birds/worksheets/canadagoose2.htm


Video Utasításokat: Tatai Fényes Tanösvény / Kirándulástervező: Magyarország látnivalói (Július 2020).